• maart

    23

    2016
  • 1481
  • 0
Schoorsteenvegen is een must

Schoorsteenvegen is een must

In andere Europese landen zoals Duitsland, Zwitserland en Noorwegen, Zweden en Finland is het jaarlijkse schoorsteenvegen verplicht gesteld. In Nederland wordt het jaarlijks vegen van de schoorsteen slechts aangeraden. Het is wel zo dat de brandverzekering steeds vaker eisen stelt rondom het tijdig schoorsteenvegen. Bij een schoorsteenbrand moet u vaak aan kunnen tonen dat u tijdig de schoorsteen geveegd heeft of een schoorsteenveger ingeschakeld heeft om het schoorsteenvegen voor u te doen.

Schoorsteenvegen, voorkomen is beter dan genezenJaarlijks zijn er zo’n tweeduizend kleine en grote schoorsteenbranden. Deze worden veroorzaakt door een onjuiste constructie van de schoorsteen, onjuiste diameter van het rookkanaal ten opzichte van het type openhaard of kachel, verkeerde brandstof en/of verkeerd stookgedrag. Ook ongevallen zoals koolmonoxidevergiftiging, soms het gevolg van verstopping van een rookkanaal, komen helaas nog steeds voor. Dit is eenvoudig te voorkomen door een koolmonoxidemelder aan te schaffen. Schoorsteenbrand is te voorkomen door een vakbekwaam bedrijf uw schoorsteen regelmatig na te laten kijken. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat ca. 40% van de schoorstenen of rookkanalen niet periodiek wordt geveegd. Heel veel mensen zijn zich nog niet bewust van het feit dat een schoorsteen onderhoud nodig heeft.

Hoe ontstaat schoorsteenbrand?

Bij het stoken van brandhout (maar ook bij kolen en olie, hetgeen tegenwoordig niet meer zo vaak voorkomt) komen er onverbrande deeltjes vrij die via de rookgassen in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes kunnen zich aan de wand van het rookkanaal gaan hechten en vormen zo een teerachtige, zeer brandbare laag. Dit wordt creosoot genoemd. Bij een temperatuur van 500 graden kan deze laag in brand vliegen. Bij een stenen schoorsteen, die enigszins poreus en ruw is, kan de aanslag sneller hechten dan bij een glad RVS rookkanaal. De mate van aanslag wordt verder bepaald door het stookgedrag. Als de kachel teveel gesmoord wordt (minder zuurstof, dus ook minder felle verbranding) is de verbranding onvolledig en zijn er dus meer onverbrande deeltjes die zich kunnen gaan hechten. Als de laag creosoot dikker wordt kan de schoorsteen zelfs verstoppen. Dat merkt u doordat het rookkanaal minder goed ’trekt’. In dat geval kunnen ook de rookgassen terug de kamer in slaan, waardoor er gevaar is voor koolmonoxidevergiftiging. Dit is eenvoudig te voorkomen door tijdig de schoorsteen te vegen. Het creosoot krijgt dan geen kans om een laag te vormen. Bij het schoorsteenvegen kan ook de schoorsteen verder nog gecontroleerd worden op scheuren of delen die loszitten. Ook kan de kachel meteen onderhouden worden.

Hoe vaak schoorsteenvegen?

Dit is afhankelijk van de frequentie waarmee gestookt wordt, het stookgedrag en de vochtigheid van het hout. Hoe vaker u stookt, hoe vaker u de schoorsteen ook zult moeten laten vegen. Als u de kachel gebruikt als hoofdverwarming is het verstanding om het schoorsteenvegen twee keer per jaar te laten doen. Bij sfeerverwarming zal één keer per jaar voldoende zijn. Het is altijd goed om na het schoorsteenvegen te vragen hoeveel roetaanslag er uit de schoorsteen kwam. Is dit erg veel, dan is het verstandig vaker de schoorsteen te laten vegen. Als u goed volop stookt met droog hout, zal uw schoorsteen waarschijnlijk mooi schoon zijn. Maar bij het stoken met vochtig hout of als u de kachel vaak tempert, moet u niet verbaasd zijn als u te horen krijgt dat u vaker moet laten vegen.

Schoorsteenvegen en gaskachels en -haarden.

Een rookkanaal van een gaskachel hoeft niet zo vaak geveegd te worden, eens in de twee jaren is voldoende. Voorafgaand aan installatie is het wel belangrijk om het schoorsteenkanaal te vegen. Vooral als deze lange tijd niet gebruikt is. De gastoestellen zelf moeten wel jaarlijks onderhouden en afgesteld worden. Dan is het wel verstandig om meteen even te laten kijken naar het rookkanaal, het kan altijd voorkomen dat er een vogelnestje in het rookkanaal is gaan zitten. Een boldraadrooster is soms nodig om vogels uit de schoorsteen te weren.

Uw verzekering en schoorsteenvegen.

Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet u na een schoorsteenbrand aan kunnen tonen dat de schoorsteen wel geveegd was. Dit is het beste na te gaan door de polisvoorwaarden van uw brandverzekering te lezen.

OFFERTE AANVRAAG

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen om de offerte met u te bespreken.

VRAAG OFFERTE AAN
Laatste Berichten
Meest Bekeken
© Copyright 2024 Peroon Schoorsteentechniek realisatie Sitesoft | Sitemap