camera inspectie schoorsteen
camera inspectie schoorsteenvegen

CAMERA INSPECTIE SCHOORSTEEN

Persoon Schoorsteentechniek in Mijdrecht helpt u met een camerainspectie van uw schoorsteen. Met meer dan 45 jaar ervaring, hebben wij alle kennis in huis om uw schoorsteen grondig te inspecteren op eventuele schade of verstopping.

Heeft u problemen met uw huidige rookkanaal of is uw droom het aanschaffen van een houtkachel, openhaard of wellicht een inzethaard? Wilt u besparen op hoge energiekosten of wilt u gewoon een mooie haardvuur voor de gezellige sfeer en weet u niet wat de staat van uw rookkanaal is dan biedt onze camera-inspectie uitkomst.

 

Uw situatie

Een camera-inspectie van uw schoorsteen is nuttig als u twijfels heeft over de kwaliteit van uw open haard. U komt in aanmerking voor camerainspectie van uw schoorsteen als:

 • u een wat oudere schoorsteen van steen heeft. Hier kunnen scheuren en barsten in ontstaan door de warmte, wat tot gevaren voor uw gezondheid en veiligheid kan leiden;
 • u problemen heeft met de luchttoevoer of rookafvoer. Het kan zijn dat het rookkanaal verstopt is;
 • u denkt dat uw schoorsteen op het dak is beschadigd voor weer, wind of tijd.

Na een camera inspectie hebben wij antwoord op de volgende vragen:

 • is het kanaal recht of zitten er trapsgewijze bochten in?
 • zijn er scheuren te zien waardoor rook/geur lekkage kan ontstaan?
 • wat is de diameter van het kanaal?
 • zitten er vernauwingen in het kanaal?
 • wat is de lengte van het kanaal?
 • is het eventueel mogelijk om een RVS flexibel rookkanaal door het kanaal te trekken?

Na de camera-inspectie stellen wij een rapport op en zullen wij deze uitgebreid met u bespreken. Mocht het zo zijn dat er inderdaad vervolgstappen nodig zijn, bieden wij u met onze deskundigheid een offerte op maat aan en zorgen wij er voor dat u verantwoord en veilig kunt stoken.

Voor een inspectie van uw schoorsteen komen wij graag naar u toe. Ons werkgebied strekt van Mijdrecht, Vinkeveen en Uithoorn tot aan Aalsmeer, Amstelveen en Amsterdam!

INFO CAMERA INSPECTIE SCHOORSTEEN

Een camerainspectie van uw schoorsteen kunt u beter uit voorzorg laten uitvoeren. Als er eenmaal schade ontstaat aan de schoorsteen, vallen de kosten vaak een stuk hoger uit. Bent u benieuwd wat Persoon Schoorsteentechniek allemaal voor u kan doen? Bel dan met 0297-522443 of stuur een e-mail naar contact@persoonschoorsteentechniek.nl. Om direct een offerte aan te vragen, vult u het formulier in.

VEELGESTELDE VRAGEN

 • Hoe vaak schoorsteenvegen?

  Dit is afhankelijk van de frequentie waarmee gestookt wordt, het stookgedrag en de vochtigheid van het hout. Hoe vaker u stookt, hoe vaker u de schoorsteen ook zult moeten laten vegen. Als u de kachel gebruikt als hoofdverwarming is het verstandig om het schoorsteenvegen twee keer per jaar te laten doen. Bij sfeerverwarming zal één keer per jaar voldoende zijn.

  Het is altijd goed om na het schoorsteenvegen te vragen hoeveel roetaanslag er uit de schoorsteen kwam. Is dit erg veel, dan is het verstandig vaker de schoorsteen te laten vegen. Als u goed volop stookt met droog hout, zal uw schoorsteen waarschijnlijk mooi schoon zijn. Maar bij het stoken met vochtig hout of als u de kachel vaak tempert, moet u niet verbaasd zijn als u te horen krijgt dat u vaker moet laten vegen.

 • Hoe ontstaat schoorsteenbrand?

  Bij het stoken van brandhout (maar ook bij kolen en olie, hetgeen tegenwoordig niet meer zo vaak voorkomt) komen er onverbrande deeltjes vrij die via de rookgassen in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes kunnen zich aan de wand van het rookkanaal gaan hechten en vormen zo een teerachtige, zeer brandbare laag. Dit wordt creosoot genoemd. Bij een temperatuur van 500 graden kan deze laag in brand vliegen. Bij een stenen schoorsteen, die enigszins poreus en ruw is, kan de aanslag sneller hechten dan bij een glad RVS rookkanaal.

  De mate van aanslag wordt verder bepaald door het stookgedrag. Als de kachel teveel gesmoord wordt (minder zuurstof, dus ook minder felle verbranding) is de verbranding onvolledig en zijn er dus meer onverbrande deeltjes die zich kunnen gaan hechten. Als de laag creosoot dikker wordt kan de schoorsteen zelfs verstoppen. Dat merkt u doordat het rookkanaal minder goed ’trekt’. In dat geval kunnen ook de rookgassen terug de kamer in slaan, waardoor er gevaar is voor koolmonoxidevergiftiging. Dit is eenvoudig te voorkomen door tijdig de schoorsteen te vegen. Het creosoot krijgt dan geen kans om een laag te vormen. Bij het schoorsteenvegen kan ook de schoorsteen verder nog gecontroleerd worden op scheuren of delen die loszitten. Ook kan de kachel meteen onderhouden worden.

 • Schoorsteenvegen en gaskachels en -haarden.

  Een rookkanaal van een gaskachel hoeft niet zo vaak geveegd te worden, eens in de twee jaren is voldoende. Voorafgaand aan installatie is het wel belangrijk om het schoorsteenkanaal te vegen. Vooral als deze lange tijd niet gebruikt is. De gastoestellen zelf moeten wel jaarlijks onderhouden en afgesteld worden. Dan is het wel verstandig om meteen even te laten kijken naar het rookkanaal, het kan altijd voorkomen dat er een vogelnestje in het rookkanaal is gaan zitten. Een boldraadrooster is soms nodig om vogels uit de schoorsteen te weren.

 • Uw verzekering en schoorsteenvegen.

  Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet u na een schoorsteenbrand aan kunnen tonen dat de schoorsteen wel geveegd was. Dit is het beste na te gaan door de polisvoorwaarden van uw brandverzekering te lezen.

© Copyright 2024 Peroon Schoorsteentechniek realisatie Sitesoft | Sitemap