schoorsteenrenovatie
schoorsteen renovatie

SCHOORSTEEN RENOVATIE

Als uw huidige openhaard en-of rookkanaal niet meer in goede staat zijn, dan kunnen wij deze renoveren. Persoon BV heeft 45 jaar ervaring op het gebied van schoorsteen renovatie en kunnen alles tot nieuw renoveren.

Als u zelf heeft gezien dat er gebreken zijn in de openhaard of rookkanaal, of de schoorsteen op uw dak, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk laten repareren om verdere schade te voorkomen. Bij periodiek vegen van uw schoorsteen word dit natuurlijk ook bekeken en zullen wij u op de hoogte houden bij verval.

Er kunnen ook andere oorzaken zijn die niet zo snel te herkennen zijn, zoals mossen, algen en andere verontreinigingen op uw schoorsteen. Hierdoor kunnen barsten komen in uw voegwerk en dit lijdt tot schade. Tijdig schoonhouden en voorkomen van vuil op uw schoorsteen is essentieel voor een veilige schoorsteen.

Door middel van impregnatie kunnen we uw schoorsteen beschermen van vuil, maar ook het verwijderen van eventuele overhangende bomen kan een noodzaak zijn om uw schoorsteen en dak te beschermen.

SCHOORSTEEN RENOVATIE

Door middel van impregnatie kunnen we uw schoorsteen beschermen van vuil, maar ook het verwijderen van eventuele overhangende bomen kan een noodzaak zijn om uw schoorsteen en dak te beschermen.

Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van schoorsteen renovatie? Bel 0297-522443 of neem contact op via het contactformulier.

VEELGESTELDE VRAGEN

 • Hoe vaak schoorsteenvegen?

  Dit is afhankelijk van de frequentie waarmee gestookt wordt, het stookgedrag en de vochtigheid van het hout. Hoe vaker u stookt, hoe vaker u de schoorsteen ook zult moeten laten vegen. Als u de kachel gebruikt als hoofdverwarming is het verstandig om het schoorsteenvegen twee keer per jaar te laten doen. Bij sfeerverwarming zal één keer per jaar voldoende zijn.

  Het is altijd goed om na het schoorsteenvegen te vragen hoeveel roetaanslag er uit de schoorsteen kwam. Is dit erg veel, dan is het verstandig vaker de schoorsteen te laten vegen. Als u goed volop stookt met droog hout, zal uw schoorsteen waarschijnlijk mooi schoon zijn. Maar bij het stoken met vochtig hout of als u de kachel vaak tempert, moet u niet verbaasd zijn als u te horen krijgt dat u vaker moet laten vegen.

 • Hoe ontstaat schoorsteenbrand?

  Bij het stoken van brandhout (maar ook bij kolen en olie, hetgeen tegenwoordig niet meer zo vaak voorkomt) komen er onverbrande deeltjes vrij die via de rookgassen in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes kunnen zich aan de wand van het rookkanaal gaan hechten en vormen zo een teerachtige, zeer brandbare laag. Dit wordt creosoot genoemd. Bij een temperatuur van 500 graden kan deze laag in brand vliegen. Bij een stenen schoorsteen, die enigszins poreus en ruw is, kan de aanslag sneller hechten dan bij een glad RVS rookkanaal.

  De mate van aanslag wordt verder bepaald door het stookgedrag. Als de kachel teveel gesmoord wordt (minder zuurstof, dus ook minder felle verbranding) is de verbranding onvolledig en zijn er dus meer onverbrande deeltjes die zich kunnen gaan hechten. Als de laag creosoot dikker wordt kan de schoorsteen zelfs verstoppen. Dat merkt u doordat het rookkanaal minder goed ’trekt’. In dat geval kunnen ook de rookgassen terug de kamer in slaan, waardoor er gevaar is voor koolmonoxidevergiftiging. Dit is eenvoudig te voorkomen door tijdig de schoorsteen te vegen. Het creosoot krijgt dan geen kans om een laag te vormen. Bij het schoorsteenvegen kan ook de schoorsteen verder nog gecontroleerd worden op scheuren of delen die loszitten. Ook kan de kachel meteen onderhouden worden.

 • Schoorsteenvegen en gaskachels en -haarden.

  Een rookkanaal van een gaskachel hoeft niet zo vaak geveegd te worden, eens in de twee jaren is voldoende. Voorafgaand aan installatie is het wel belangrijk om het schoorsteenkanaal te vegen. Vooral als deze lange tijd niet gebruikt is. De gastoestellen zelf moeten wel jaarlijks onderhouden en afgesteld worden. Dan is het wel verstandig om meteen even te laten kijken naar het rookkanaal, het kan altijd voorkomen dat er een vogelnestje in het rookkanaal is gaan zitten. Een boldraadrooster is soms nodig om vogels uit de schoorsteen te weren.

 • Uw verzekering en schoorsteenvegen.

  Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen moet u na een schoorsteenbrand aan kunnen tonen dat de schoorsteen wel geveegd was. Dit is het beste na te gaan door de polisvoorwaarden van uw brandverzekering te lezen.

© Copyright 2024 Peroon Schoorsteentechniek realisatie Sitesoft | Sitemap