• december

    9

    2021
  • 471
  • 0
Wat kunt u doen om de fijnstofemissie van een kachel te beperken?

Wat kunt u doen om de fijnstofemissie van een kachel te beperken?

De laatste tijd is het onderwerp fijnstof veel in het nieuws.  Kachels zijn een bron van fijnstof.  Wat is fijnstof eigenlijk?

Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling. Tot fijnstof worden alle in de lucht zwevende deeltjes kleiner dan 10 micrometer (een micrometer is een duizendste millimeter) gerekend. Deze worden aangeduid met de term PM10. Er zitten grote verschillen in de chemische samenstelling, de bron en de grootte. Bij het verbranden van hout komt onder andere fijnstof vrij. Het inademen van deze stof is schadelijk voor je gezondheid.

Hoeveel fijnstof veroorzaakt een houtkachel thuis nu? Er zijn grote verschillen door het type houtkachel. De uitstoot kan je verlagen door een goed geïnstalleerde kachel. Het vervangen van een houtkachel die ouder dan 15 jaar is door een moderne houtkachel kan de uitstoot van fijnstof flink beperken. Daarnaast is een pelletkachel 10 keer schoner dan een gemiddelde houtkachel. Het type kachel dat de laagste uitstoot fijnstof heeft is de pelletkachel met automatische verbranding. Mocht u toch op los hout willen stoken, dan is een houtvergasser een goede optie.

Voor optimale verbranding is een juist rookkanaal onmisbaar. Zonder een goed rookkanaal brandt zelfs de beste houtkachel slecht en heeft deze een hoge uitstoot aan schadelijke stoffen. Moderne houtkachels met een hoog rendement en lage uitstoot stellen hoge eisen aan het rookkanaal. Dit komt mede door de lagere rookgastemperatuur, er gaat minder warmte door de schoorsteen verloren waardoor de rookgassen een lagere temperatuur hebben.

Het is ook belangrijk dat u met alleen schoon en droog hout stookt, dus geen geïmpregneerd of geverfd hout. Zorg voor een volledige luchttoevoer, laat het hout niet smoren, maar laat het houtvuur vanzelf uitbranden. Als je goed stookt komt er bijna geen rook uit de schoorsteen en heeft het vuur gele, gelijkmatige vlammen. Kijk voor tips op je ziet het niet, maar het is er wel…

 

OFFERTE AANVRAAG

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen om de offerte met u te bespreken.

VRAAG OFFERTE AAN
Laatste Berichten
Meest Bekeken
© Copyright 2024 Peroon Schoorsteentechniek realisatie Sitesoft | Sitemap