• september

    17

    2020
  • 922
  • 0
Wanneer moet de schoorsteen geveegd worden?

Wanneer moet de schoorsteen geveegd worden?

Elk jaar vinden ongeveer 2000 schoorsteenbranden plaats in Nederland. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de schoorstenen niet elk jaar wordt geveegd. Het vegen van de schoorsteen kan de huiseigenaar veel ellende besparen. Maar hoe vaak moet de schoorsteen eigenlijk geveegd worden?

 

Kachels die gestookt worden met hout, kolen of olie zorgen voor niet verbrandbare deeltjes die in het rookkanaal terecht komen. Deze deeltjes hechten zich aan de wand van het stookkanaal en vormen een roetaanslag die creosoot genoemd wordt. Deze brandbare laag kan bij een temperatuur van ongeveer 500 graden Celsius in brand vliegen. Deze temperatuur is snel bereikt wanneer u de kachel stookt.

 

Roetaanslag ontstaat als het vuur niet optimaal brandt. Kies daarom een stooktoestel met een beperkt vermogen, dat op volle kracht met alle regelkleppen geheel open kan branden zonder dat het te warm wordt. Laat het vuur altijd vanzelf uitgaan in plaats van het te smoren door de luchttoevoer af te snijden. Roet slaat neer in de schoorsteen als de schoorsteenwand te koud is. Wij kunnen de staat van uw schoorsteen controleren of deze niet te klein is voor de capaciteit van uw toestel of voor de mogelijkheden van het door u nog te plaatsen toestel door middel van een camera inspectie.

 

Laat uw schoorsteen regelmatig vegen, minstens eens per jaar, vaker bij zeer regelmatig stoken. Laat uw schoorsteenvegen uitvoeren door een vakbekwaam bedrijf, dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Het vak van schoorsteenveger wordt echter niet officieel erkend of beschermd. De brandweer zal u ook adviseren een ASPB-bedrijf in te schakelen voor het schoorsteenvegen.

 

Het hoogseizoen van het schoorsteenvegen begint in september en staan de haardliefhebbers in de rij om hun schoorsteen geveegd te hebben. Terwijl dit werk ook heel goed in het voorjaar of de zomer kan worden verricht.

OFFERTE AANVRAAG

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen om de offerte met u te bespreken.

VRAAG OFFERTE AAN
Laatste Berichten
Meest Bekeken
© Copyright 2024 Peroon Schoorsteentechniek realisatie Sitesoft | Sitemap