• augustus

    28

    2014
  • 3793
  • 0
Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Uiteraard komt een schoorsteenbrand door achterstallig onderhoud (schoorsteenvegen), maar niet alleen door het niet vegen van uw schoorsteen komt een schoorsteenbrand. Ook kan een schoorsteenbrand ontstaan door verkeerde aansluiting van het schoorsteenkanaal tussen de kachel of openhaard. Creosootvorming is ook een grote oorzaak waardoor een schoorsteenbrand ontstaat. Creosoot ontstaat uit rook van hout en vocht. Het kan een serieus gevaar zijn voor iedereen die thuis hout stookt. Creosoot ontstaat wanneer men nat hout stookt of wanneer men hout verbrandt bij een lage temperatuur.

Creasoot kan tussen uw naden van uw kachelpijp doorlopen als de kachelpijp niet goed geïnstalleerd en afgedicht is en daardoor een kleverige en penetrant geurende substantie achterlaten. Een veel ernstigere situatie die creosoot aanslag kan veroorzaken is een schoorsteenbrand.
Een schoorsteenbrand ontstaat doordat een ophoping van creosoot in de schoorsteen ontbrandt en binnen in de schoorsteen en kachelpijp blijft branden. Het “bulderen” in de schoorsteen en een gloeiende kachelpijp zijn directe aanwijzingen dat een schoorsteenbrand aan de gang is.

Schoorsteenbranden, veroorzaakt door creosoot, kunnen een temperatuur bereiken van boven de 1000 graden Celsius. Dit is heet genoeg om uw stenen of zelfs metalen schoorsteen te beschadigen. Dit soort branden kunnen zéér lastig te doven zijn. Het is dan ook verstandiger om voorzorgsmaatregelen te treffen ter voorkoming van schoorsteenbrand.

Wat te doen tegen een schoorsteenbrand?

Wij adviseren onze klanten minimaal 1x per jaar de schoorsteen te laten vegen. Als u uw kachel, allesbrander of openhaard elke dag brandt adviseren wij u het 2x per jaar te laten doen.

Vertrouwt u de aansluiting niet?

Laat dan uw schoorsteenkanaal controleren door middel van een camera-inspectie. Zo kijken wij met een camera in het schoorsteenkanaal en krijgt u van ons een rapport met de staat van het kanaal. Mochten er gebreken zijn, krijgt u een vrijblijvende aanvullende offerte.

Het is verstandig om met goed en droog hout te stoken. Let u ook op uw schoorsteenkap tegen het innestelen van vogels.

Persoon Schoorsteentechniek BV kan voor u alle voorkomende schoorsteenwerkzaamheden voor u verrichten zoals: het vegen van openhaarden, gaskachels, houtkachels, ontluchtingskanalen, het plaatsen van schoorsteenkappen, vogelnesten verwijderen, rvs binnenvoeringen plaatsen, schoorsteenopbouw, schoorsteenrenovatie, loodwerk en dakwerk.

OFFERTE AANVRAAG

Vraag direct een vrijblijvende offerte aan. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen om de offerte met u te bespreken.

VRAAG OFFERTE AAN
Laatste Berichten
Meest Bekeken
© Copyright 2024 Peroon Schoorsteentechniek realisatie Sitesoft | Sitemap